Gyerek allergia vizsgálat vérből

A gyermek allergia vizsgálat során általában az alábbi lépések történnek:

  1. Az orvos felteszi a gyermekkel kapcsolatos kérdéseket, amelyek segítenek azonosítani az allergia lehetőségét és a potenciális allergéneket.

  2. Bőrtesztek végrehajtása: Az orvos a bőrön apró vágásokat ejt és kis mennyiségű allergén anyagot juttat a bőr alá. Ezután az orvos figyeli a bőrreakciókat, például duzzanatot, vörösséget vagy viszketést.

  3. Vértesztek: A vérben található antitestek mennyiségének mérése segíthet azonosítani, hogy a gyermek milyen allergénekre érzékeny.

  4. Eliminációs diéta: Ha az ételallergia lehetősége merül fel, az orvos az érintett ételt kizárja a gyermek étrendjéből, majd figyeli a reakciókat.

Ezek a módszerek segíthetnek azonosítani az allergia okát és súlyosságát, valamint az allergia kezelési lehetőségeit. Az allergiavizsgálatokat mindig egy szakképzett orvos vagy allergológus végezze.

Gyerek allergia vizsgálat vérből

A gyermek allergia vizsgálat során a vérteszt is egy lehetőség, amely segíthet azonosítani az allergia okát és súlyosságát. A vérteszt során a gyermek vére egy laboratóriumba kerül, ahol az antitestek mennyiségét mérik meg a vérben. Az antitestek olyan fehérjék, amelyek az immunrendszer által termelődnek, és amelyek célzottan megküzdhetnek az allergénekkel.

A leggyakrabban használt vérteszt a RAST teszt (Radioallergosorbent teszt) vagy az ELISA teszt (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay). Ezek a tesztek az allergia okától függően az egyes allergén típusok specifikus antitestjeit mérik meg a vérben.

Az allergia vérvizsgálatot általában akkor alkalmazzák, ha a bőrtesztek eredményei nem egyértelműek, vagy ha a gyermek állapota nem teszi lehetővé a bőrtesztek elvégzését. Az allergia vérvizsgálatot mindig egy szakképzett orvos vagy allergológus végezze, és az eredmények értelmezése és kezelési lehetőségek megvitatása is a szakember feladata.